
مشاوره رایگان
شماره تماس خود را جهت تماس کارشناسان مجتمع صنعتی گلخانه سازان توانا را وارد نمایید. تا در اصرع وقت با شما تماس گرفته شود.
یکی از اولین مواردی که پیش از خرید یا احداث گلخانه باید به آن توجه داشته باشید برخورداری از شرایط مجوز احداث گلخانه است.
این مجوز توسط دو سازمان نظاممهندسی کشاورزی و سازمان منابع طبیعی جمهوری اسلامی ایران صادر میشود.
مجوز گلخانه خانگی پس از تأیید مدارک بهصورت آنی صادر میشود.
دریافت مجوز احداث گلخانه کوچک مقیاس (تا ۳۰۰ متر) نیز برای اشخاص حقیقی و حقوقی امکانپذیر است.
گلخانه سازه مفیدی است که میتواند یک محیط رشد پایدار برای گیاهان و محصولات کشاورزی در تمام طول سال فراهم کند. شما میتوانید با اخذ مجوز احداث گلخانه با کشت محصولات گلخانهای پرطرفدار مانند انواع سبزیجات یا گلهای زینتی درآمد بالایی کسب کنید. بااینحال برای دریافت پروانه تأسیس گلخانه بایستی از شرایط و مدارک لازم برای دریافت مجوز گلخانه مطلع باشید. همچنین در نظر داشته باشید که احداث گلخانه بدون مجوز ممکن است مشکلات متعددی را برای شما ایجاد کند. در این مقاله از مجتمع صنعتی گلخانه سازان توانا، تلاش کردهایم تا هرآنچه باید درباره مجوز لازم برای احداث گلخانه بدانید، با شما در میان بگذاریم. لازم به ذکر است مطالب این مقاله از جدیدترین منابع رسمی استخراج شده و در تیرماه سال ۱۴۰۱ به روزرسانی شده اند.
گلخانهها محیط بسیار مناسبی برای کشت محصولات کشاورزی هستند و از مهمترین مزایای آنها عایق بودن فضای گلخانه است که از ورود آفات جلوگیری کرده و به تولید محصولاتی سالم و عاری از هرگونه آفتکش کمک میکند. شاید تصور کنید میتوانید بدون دریافت پروانه تأسیس گلخانه از وزارت جهاد کشاورزی و مراجع ذیربط نسبت به احداث گلخانه در زمین کشاورزی یا زمین روستایی خود اقدام کنید.
اما عموماً دهیاریها و شهرداریها مقررات سختگیرانهای در مورد سازههای دائمی دارند و بایستی بتوانند رأساً درباره حفظ زیباییشناسی در محله و رعایت حریم گلخانه، تأیید طرح گلخانه و سلامت محصولات، بحث ایمنی و رفاه افرادی که در آن کار میکنند تصمیمگیری کنند.
احداث گلخانه بدون مجوز میتواند شما را با مشکلات زیادی در زمینه دریافت انشعاب آب و برق و گاز برای مصارف تجاری، تغییر کاربری، فروش محصولات و مواردی مانند آن مواجه سازد. علاوه بر این با احداث گلخانه بدون مجوز هر لحظه این مکان وجود دارد که محل کسبی که آنهمه برای تأسیس و راهاندازیاش زحمت و هزینه صرف کردهاید، پلمپ شود و محصولات گلخانهایتان از بین بروند؛ بنابراین توصیه اکید ما این است که سرمایهگذاری خود را به خطر نیندازید و از ابتدا به فکر دریافت مجوز باشید.
یکی از اولین مواردی که پیش از خرید یا احداث گلخانه باید به آن توجه داشته باشید برخورداری از شرایط مجوز احداث گلخانه است. ازآنجاکه هر جامعهای قوانین و شرایط اقلیمی خاص خودش را دارد، هیچ استاندارد بینالمللیای در مورد مجوزهای احداث گلخانه وجود ندارد. بااینحال اخذ مجوز برای احداث گلخانه فرایند نسبتاً ساده ای است و در این مقاله سعی کردهایم هرآنچه برای دریافت پروانه تأسیس گلخانه در کشور ما نیاز است را به طور کامل برای شما توضیح بدهیم.
در کشور ما مجوزهای احداث گلخانه به سه گروه کلی تقسیم میشوند:
در ادامه هر یک از این انواع مجوزهای احداث گلخانه را جداگانه بررسی میکنیم و مدارک و شرایط لازم برای دریافت هر یک را توضیح خواهیم داد.
دریافت مجوز احداث گلخانههای متوسط و بزرگ برای اشخاص حقیقی و حقوقی امکانپذیر است. این مجوز توسط دو سازمان نظاممهندسی کشاورزی و سازمان منابع طبیعی جمهوری اسلامی ایران صادر میشود.
تصویر ۱ – شرایط مجوز احداث گلخانه متوسط و بزرگ (منبع درگاه ملی مجوزهای کشور)
مدارک لازم برای دریافت مجوز گلخانه متوسط و بزرگ به دو گروه مدارک عمومی و اختصاصی تقسیم میشوند.
تصویر ۲ – مدارک عمومی لازم برای دریافت مجوز احداث گلخانه متوسط و بزرگ (منبع نشریه ۴۷۲ نظام گلخانهای کشور، ویرایش جدید)
تصویر ۳ – مدارک اختصاصی لازم برای دریافت مجوز احداث گلخانه متوسط و بزرگ (منبع درگاه ملی مجوزهای کشور)
توضیح: اجارهنامه میبایست در دفاتر اسناد رسمی تنظیم گردد همچنین قراردادهای اجاره در اراضی ملی و دولتی از شروط این تبصره مستثنی و تابع ضوابط و مقررات مربوط هستند.
تبصره ۱: تمدید پروانه تأسیس برای مرتبه سوم مشروط به ارائه آزمون دبی و EC آب میباشد.
تبصره ۲: آزمون آنالیز خاک فقط برای آن دسته از واحدهایی که کشتهای خاکی دارند.
تبصره ۳: مسئولیت بلامعارض بودن اراضی معرفی شده بر عهده متقاضی بوده و عواقب ناشی از آن متوجه نامبرده میباشد.
تصویر ۴ – مدارک اختصاصی لازم برای دریافت مجوز احداث گلخانه متوسط و بزرگ (منبع نشریه ۴۷۲ نظام گلخانهای کشور، ویرایش جدید)
برای اخذ مجوز احداث گلخانه متوسط و بزرگ به هیچگونه مجوز پیشنیازی مورد نیاز نیست، اما چند مورد استعلامات بین دستگاهی باید انجام شود که از میان آنها میتوان به موارد زیر اشاره کرد:
توجه: بر اساس احکام قانونی، ارسال تمامی استعلامات بین دستگاهی (آب، برق، گاز، محیطزیست، منابع طبیعی و…) و پیگیری و دریافت پاسخ آنها برای هر مجوز کسبوکار، به عهده مرجع اصلی صادرکننده مجوز است. برایناساس، مرجع اصلی صادرکننده این مجوز، موظف است مدارک احتمالی لازم برای دریافت پاسخ استعلامها را در درگاه تخصصی خود به طور دقیق و شفاف اعلام و بهصورت الکترونیکی از متقاضی دریافت و طی زمان تعیین شده برای صدور این مجوز، پاسخ این استعلامها را نیز اخذ نماید.
تصویر ۵ – استعلامات بین دستگاهی لازم برای دریافت مجوز احداث گلخانه متوسط و بزرگ (منبع درگاه ملی مجوزهای کشور)
زمان لازم برای صدور مجوز گلخانه متوسط و بزرگ ۳۰ روز کاری از زمان تأیید مدارک است.
مدت زمان اعتبار مجوز گلخانه متوسط و بزرگ نیز ۲۴ ماه (دو سال) پس از صدور مجوز اولیه است.
دریافت مجوز احداث گلخانه کوچک مقیاس (تا ۳۰۰ متر) نیز برای اشخاص حقیقی و حقوقی امکانپذیر است. این مجوز توسط معاونت امور باغبانیِ وزارت جهاد کشاورزی صادر میشود.
تصویر ۶ – شرایط مجوز احداث گلخانه کوچک مقیاس (منبع درگاه ملی مجوزهای کشور)
مدارک عمومی لازم برای دریافت پروانه تأسیس گلخانه کوچک مقیاس نیز مانند گلخانه متوسط و بزرگ هستند؛ بنابراین در این بخش تنها به مدارک اختصاصی لازم اشاره میکنیم.
تصویر ۷ – مدارک اختصاصی لازم برای دریافت مجوز احداث گلخانه کوچک مقیاس (منبع درگاه ملی مجوزهای کشور)
نکته: برای احداث دریافت پروانه تأسیس گلخانه کوچک مقیاس به هیچگونه مجوز پیشنیاز یا استعلامات بین دستگاهی نیاز نیست.
زمان لازم برای صدور مجوز گلخانه کوچک مقیاس ۴ روز کاری از زمان تأیید مدارک است.
مدت زمان اعتبار مجوز گلخانه کوچک مقیاس نیز ۱۲ ماه (یک سال) پس از صدور مجوز اولیه است.
شاید تصور کنید گلخانه خانگی نیازی به مجوز ندارد اما اینطور نیست و بهتر است اگر قصد دارید در منزل خود گلخانه تأسیس کنید پیش از شروع کار برای دریافت مجوز احداث گلخانه خانگی اقدام کنید. مجوز این نوع گلخانه تنها برای اشخاص حقیقی و توسط وزارت تعاون، کار و رفاه اجتماعی و اداره کل تعاون، کار و رفاه اجتماعی صادر میشود. البته مجوز احداث گلخانه خانگی از نوع مجوزهای اعلانی (ثبت محور) محسوب میشود.
تصویر ۸ – شرایط مجوز احداث گلخانه خانگی (منبع درگاه ملی مجوزهای کشور)
برای اخذ مجوز احداث گلخانه خانگی به جز موارد ذکر شده در بخش شرایط لازم، به مدارک خاصی نیاز ندارید. تنها مدرک موردنیاز برای دریافت پروانه تأسیس این نوع گلخانه گواهی سابقه کار مرتبط است، یعنی گواهی مهارت یا گواهی سابقه کاری از یک شاغل در شغل مورد تقاضا.
مجوز گلخانه خانگی پس از تأیید مدارک بهصورت آنی صادر میشود.
مدت زمان اعتبار مجوز گلخانه خانگی نیز ۵ سال پس از صدور مجوز اولیه است.
برای دریافت پروانه تأسیس گلخانه، درصورتیکه شرایط تأسیس و مدارک لازم فراهم باشد، باید مراحل اخذ مجوز احداث گلخانه را بهدقت دنبال کنید. این مراحل طبق آنچه در سامانه مدیریت خدمات دولت ذکر شده، به شرح زیر است؛
تصویر ۹: مراحل اخذ مجوز احداث گلخانه (منبع سامانه مدیریت خدمات دولت)
تصویر ۱۰: لزوم اخذ مجوز احداث گلخانه از درگاه ملی مجوزهای کشور (منبع وبسایت سامانه سماک)
نکته: باتوجهبه توضیحات درج شده در صفحه اول سامانه سماک (به آدرس: https://semak.maj.ir) برای دریافت پروانه تأسیس گلخانه ابتدا بایستی به درگاه ملی مجوزهای کشور (به آدرس: https://g4b.ir) مراجعه کنید. سپس بعد از انجام مراحل اولیه اخذ مجوز احداث گلخانه در این درگاه، به سامانه سماک هدایت خواهید شد.
همانطور که در بالا اشاره شد، صدور پروانه برای گلخانههای با مقیاس کمتر از ۳۰۰ متر، به زمانی حدود چهار روز کاری پس از تأیید مدارک نیاز دارد و مدت اعتبار این مجوز نیز یک سال در صورت تمدید یک دوره خواهد بود. این در حالی است که زمان لازم برای اخذ مجوز برای واحدهای گلخانهای بزرگ یا متوسط، از زمان تکمیل مدارک حدود ۳۰ روز کاری است و به مدت ۲۴ ماه نیز اعتبار دارد؛ بنابراین بهتر است که متقاضی درخواست خود را در مدتزمان قابلتوجهی قبل از تاریخ شروع برنامهریزی شده خود ثبت کند. البته بر خلاف دو مورد قبلی، مجوز گلخانه خانگی بلافاصله پس از تأیید مدارک صادر میشود و به مدت ۵ سال اعتبار دارد.
تصویر ۱۱: نمونه درخواست مجوز احداث گلخانه (منبع وبسایت سازمان جهاد کشاورزی استان خراسان جنوبی)
بهطورکلی راهاندازی و تأسیس گلخانه نیاز به تشریفات زیادی ندارد و شاید تنها نکته قابلتوجه و سخت آن اخذ مجوز احداث گلخانه باشد. با اینکه ممکن است دریافت پروانه تأسیس گلخانه پروسه طولانی و سختی به نظر برسد، اما این دلیلی بر احداث یک گلخانه بدون مجوز نخواهد بود؛ چرا که عدم دریافت مجوز برای احداث گلخانه میتواند در درازمدت تبعات و هزینههای سنگینی برای شما به همراه داشته باشد. این در حالی است که اگر با آمادگی و آگاهی کامل از مدارک موردنیاز و مراحل اخذ مجوز گلخانه اقدام کنید، میتوانید این کار را بسیار سریعتر و سادهتر پیش ببرید.