اهمیت تولید محصولات کشاورزی گلخانهای در جهان
انواع گلخانه : حدود ۸۰ درصد جمعیت جهان در کشورهای درحالتوسعه زندگی میکنند. بدون شک، تولید محصولات کشاورزی باید افزایش یابد تا تقاضای غذایی جمعیت در حال رشد سریع تضمین شود. در ۲۵ سال آینده حدود ۵۰ درصد غذای بیشتری باید عمدتاً در کشورهای درحالتوسعه، تولید شود.
هند در زمینهٔ غذا و محصولات غذایی به خودکفایی رسیده است. تولید دانههای غذایی از ۵۰.۸ میلیون تن در سال ۱۹۵۱ به ۲۰۸.۹ میلیون تن در سال ۲۰۰۰ افزایش یافته است. این منطقه از ۹۷.۳ به ۱۲۳.۱ میلیون هکتار غلات، در این ۵۰ سال افزایش یافته است. هند تقریباً ۱۰ درصد از تولید جهانی میوه را با تولید سالانه حدود ۴۴-۴۶ میلیون تن در اختیار دارد. هند دومین تولید کننده سبزیجات بعد از چین است. در سالهای ۱۹۹۸-۱۹۹۹، برآورد تولید ۸۷.۵ میلیون تن، ۱۴.۴ درصد از تولید سبزیجات جهان را تشکیل میداد.
این کشور در حال حاضر از نظر مساحت اختصاص داده شده، بسیار گسترش پیدا کرده است. در ۵۰ سال گذشته، جمعیت از ۳۶۱.۱ میلیون نفر به حدود ۱۰۰۰ میلیون نفر رسیده است. افزایش جمعیت بر زمین و غذا فشار میآورد؛ بنابراین حفظ خودکفایی در غذا، چالش بعدی دانشمندان است که باید روی آن فکر کنند. عدم تعادل جمعیت و غذا را میتوان با افزایش تولید غذا یا محدود کردن جمعیت حل کرد. راهحل مناسب دیگر برای مشکل غذا شامل کاهش تلفات مواد غذایی است که در طول تولید، برداشت، پس از برداشت و بازاریابی غذا رخ میدهد.
بیشتر بخوانید : ساخت گلخانه با نایلون
تقاضای جهانی محصولات و مواد غذایی گلخانه ای
در کشورهای درحالتوسعه، ۱۰ تا ۴۰ درصد از محصولات برداشت شده به دلیل مدیریت ضعیف، پس از برداشت هرگز به دست مصرفکنندگان نمیرسد؛ بنابراین، افزایش بهرهوری و همچنین توسعه فنآوریهای کارآمد، دستکاری پس از برداشت برای مقابله با تلفات مواد غذایی پس از برداشت برای اطمینان از تأمین مواد غذایی در طول سال، ضروری است.
در سناریوی کنونی، برای پاسخگویی به تقاضای جهانی برای افزایش تولید، کشت انواع گلخانه میتواند بهعنوان یک راهحل مناسب عمل کند و کشت خارج از فصل را تسهیل کرده و محصول را در برابر شرایط نامساعد بیرونی محافظت کند. بهغیر از این موارد، گلخانه میتواند گزینه بهتری برای سهل شدن کاشت گیاهان دارای شرایط خاص، نظیر گیاهان کمیاب و دارویی باشد.
تقاضای سبزیجات تازه و فرآوری شده و گلهای خرد شده در سطح جهانی نیز به منظور تقویت پتانسیل صادراتی و اقتصاد یک کشور در حال افزایش است؛ اما سطح زیر کشت به دلیل احداث جادههای جدید، ساختمانها به ویژه از طریق شهرنشینی و صنعتی شدن، کاهش مییابد. این امر مستلزم افزایش بهرهوری با نرخ بالاتری است. افزایش تقاضا را نمیتوان از طریق روش سنتی تولید محصولات کشاورزی تأمین کرد. برای بهبود تولید در شرایط عادی و شرایط نامساعد آب و هوایی و از بین بردن شکاف بین تقاضا و همچنین تولید موجود سبزیجات، میوهها و گلها، فناوریهای جایگزین جدید و نوین ضروری است.
اهمیت کشت گلخانه ای
کشت گلخانهای به ایجاد شرایط اقلیمی مطلوب کمک میکند که در آن تولید سبزیجات و گلها در طول سال یا قسمتی از سال مطابق نیاز امکانپذیر است. گلخانه نهتنها محیط مناسبی را برای گیاهان ایجاد میکند؛ بلکه باعث رشد و بازدهی مناسب در مقایسه با کشت در فضای باز میشود. فناوری گلخانه همچنین در بخش باغبانی، به ویژه برای تولید دانههای ترکیبی، سبزیجات با ارزش بالا، گیاهان زینتی، گیاهان دارویی، گل و میوهها که در بازارهای داخلی و بازارهای بینالمللی قیمت بیشتری دارد، دارای دامنه فوقالعادهای است. فرآیندهای مختلف انتقال حرارت در داخل انواع گلخانه در حین کشت محصول در شکل نشان دادهشده است.
خشککردن میوهجات و محصولات
خشککردن در معرض آفتاب باز (OSD) ابتداییترین روش خشک شدن محصول است که از زیر، تابش خورشید مستقیماً روی سطح محصول میافتد و جذب میشود. تابش جذب شده محصول را گرم میکند و رطوبت محصول را تبخیر میکند.
در طی این فرایند، مقدار انرژی خورشیدی دریافت شده در سطح محصول در مراحل مختلف از طریق بازتاب، تابش، همرفت و هدایت از بین میرود. همچنین کیفیت محصول به میزان قابلتوجهی کاهش مییابد. بهطورکلی، محصولات خشک شده در معرض آفتاب، استاندارد بینالمللی کیفیت را ندارند و بنابراین نمیتوانند در بازارهای بینالمللی به فروش برسند.
سیستمهای انواع گلخانه میتوانند نقشی اساسی در خشک شدن محصولات زراعی پس از برداشت داشته باشند. فناوری خشککردن گلخانهای محصول با کیفیت خوب را در خشک شدن در معرض آفتاب باز تولید میکند.
این نشان میدهد که درک جامع اثر گلخانهای برای افزایش تولید و خشک شدن محصولات مهم است. شکل ۴ اصل خشک شدن محصول گلخانهای را نشان میدهد. در این مورد نیز میکرو اقلیم در داخل گلخانه ایجاد میشود. تابش خورشیدی روی پوشش شیشهای پس از بازتاب از روی شیشه به داخل گلخانه منتقل میشود. علاوه بر این، بخشی از تابشهای منتقل شده به شکل طول موج کوتاه از سطح محصول بازتاب میشود که دوباره از طریق پوشش شیشهای به جو منتقل میشود. قسمت باقی مانده توسط سطح محصول جذب میشود. به دلیل جذب اشعه خورشید، دمای محصول افزایش مییابد و محصول شروع به انتشار میکند.
طبقهبندی انواع گلخانه صنعتی
گلخانهها بر اساس معیارهای زیر طبقهبندی میشوند که در زیر آمده است:
بر اساس مواد اولیه مورد استفاده در گلخانه
- گلخانه شیشهای
- گلخانه فیلم پلاستیکی
- گلخانه پانل سفتوسخت
بر اساس شکل جلد گلخانه
گلخانهها در اشکال و اندازههای مختلف موجود هستند.
- گنبد کروی
- پارابولویید هایپربولیک
- طاق گوتیک
- یکنواخت
- ناهموار
- دودی
- قوس اصلاح شده
نکته: انواع گلخانه از نظر شکل در شکل زیر نشان داده شده است. گلخانه مسطح بیشترین کاربرد را دارد.
انواع گلخانه بر اساس فاکتور هزینه یا فناوری درگیر
- گلخانه کم هزینه / کم فناوری.
- هزینه متوسط /گلخانه متوسط فناوری
- هزینه بالا / گلخانه با تکنولوژی بالا
بر اساس کاربرد سیستمهای گلخانه ای
بر اساس کاربردهای اصلی، گلخانه را میتوان بهطورکلی در سه دسته طبقهبندی کرد: (۱) گلخانه برای کشت محصول، (ii) گلخانه برای خشک کردن محصول و (۳) گلخانه به عنوان جمع کننده انرژی خورشیدی. طبقهبندی دقیق بر این اساس در شکل ۶ نشان داده شده است.
انتخاب انواع گلخانه
طراحی انواع گلخانه بستگی به عرض جغرافیایی محل و نیاز محصول دارد. معیار اصلی برای انتخاب انواع گلخانه میتواند مقدار کسر خورشیدی آن باشد.
بیشتر بخوانید : اصول ساخت و راه اندازی گلخانه
کسر خورشیدی
مفهوم کسر خورشیدی در تحلیل حرارتی سیستم گلخانهای بسیار مهم است. این یک ایده در مورد توزیع تابش خورشیدی بر روی دیوارها و کف گلخانه در مقایسه با کل تابش خورشید ارائه میدهد.
جمعبندی و نتیجهگیری
وجود گلخانه در قرن کنونی برای بسیاری کشورها موضوعی ضروری است. گلخانهها کاشت و داشت و برداشت گیاه را در مقیاس سطح افزایش میدهد و تلفات گیاهان را در حین برداشت و انتقال برای فروش، کمتر میکند. با توجه به اینکه جمعیت روبه افزایش است و تقاضا برای منابع غذایی بیشتر میشود لازم است تا فکری به حال افزایش سطح زیر کشت و حداکثر بهرهوری کنیم. این موضوع وقتی اهمیت پیدا میکند که ساختوساز و کم شدن زمینهای کشاورزی و همچنین بدی شرایط جوی هم به موضوع کم شدن غذا دامن میزند؛ بنابراین انواع گلخانه بهترین و هوشمندانهترین انتخاب برای تأمین تقاضا برای انواع گیاهان اعم از غذایی، میوهها، دارویی و تزئینی هستند.
در صورتی که در خصوص مطالب یاد شده سوالی داشتید، لطفا از بخش کامنت ها با ما در ارتباط باشید.